top of page

 

 

 

 

 

Tilos adasına geldiğiniz anda alçak gönüllü ve nazik insanlar sizi karşılar. Tilos adasının sadece 300 kişilik nüfusu vardır ve burada turizm çok azdır. Burada sessiz bir yaşamın, doğanın keyfini çıkarırken aynı zamanda kristal berrak sularda yüzebilirsiniz.

Turizmin az olmasından dolayı burada yöre halkını yakından tanıma ve onların günlük yaşamlarının bir parçası olma fırsatınız vardır. Şehir Meydanını çevreleyen ve eski duvarların kalıntılarını, nekropol (mezarlık), bir müze, manastırlar ve kale kalıntıları görebileceğiniz Megalo Chorio’yu da ziyaret etmeyi unutmayın.

TİLOS ADASI HAKKINDA BİLGİ

Tilos adası Nisiros ve Chalki arasında bulunmaktadır. Bu adanın 64 km karelik bir alanı, 63 km kıyı şerdi vardır ve Pire limanından 290 deniz mili uzaklıkta bulunmaktadır. Hemen adanın merkezinde bulunan ve huzurlu, bir km uzunluğundaki kumlu Eristos plajında sona eren küçük verimli bir vadisi dışında buranın zemini kayalıktır. Şu anda Tilos’de 300 kişi yaşamaktadır. Adanın limanı Livadia ve Megalo Chorio olmak üzere adada başlıca iki yerleşim yeri vardır. Megalo Chorio şehir merkezidir ve St. John’un Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş bir kalenin bulunduğu kayalık bir tepenin hemen dibinde olduğu için burası oldukça etkileyici bir yerleşim yeridir. 18. yüzyılın başlarına kadar tüm köy kalenin duvarları içindeydi. Geçmiş yıllarda Tilos adasının daha fazla nüfusu ve daha fazla ilçesi vardı, ancak bugün sadece adanın şehir merkezi olan Megalo Chorio ve adanın limanı olan Livadia’da insanlar yaşamaktadır. Megalo Chorio’nun 2,5 km batısında St. Antonis Manastırı’nı ve 6,5 km kuzeybatısında ise adanın en önemli manastırı olan St. Pandeleimon Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Adanın şu anki görünümünü 15. yüzyılın ikinci yarısında aldığı ve 18. yüzyıl civarında büyüdüğü tahmin edilmektedir. Burada birçok fresk ve çakıl taşlarıyla süslenmiş avlular vardır. Adanın diğer bir yerleşim yeri ise şu anda terk edilmiş ama yine de ziyaret edilmesi gereken Mikro Chorio’dur. Buranın Şövalyeler döneminde inşa edildiği ve insanların burayı 1930’larda terketmeye başladığı kabul edilmektedir.

TİLOS ADASI TARİHİ

Tilos adası ilk olarak neolitik dönemde yerleşim yeri olmuştur. Burası Pelasglar ve Mikenler gibi çeşitli gruplar tarafından işgal edilmiş ve yönetilmiştir. Adanın ismiyle ilgili olarak bu ismin çok eskiden beri korunduğu düşünülmektedir. Mitolojiye göre Tilos (Tilos)’nin bu adını Telchinidas Aleas ve Helios’un en küçük oğlu olan Tilo’dan aldığı düşünülmektedir. Tilo, hasta karısı için bu ada şifalı bitkiler toplamış ve daha sonra kendisinin de rahip olduğu bir tapınak inşa etmiştir. Mitolojinin bir cazibesi olsa da, diğer adaların ismi gibi bu adanın isminin de bilinmeyen bir Helenik öncesi kökeni olduğu gerçektir. Ünlü Sapfo’ya eşit olduğu düşünülen şefkatli şair Irinna bu adada doğmuş ve yaşamıştır ve çok erken yaşta ölmüştür. Helenistik dönemlerde Tilos adası büyük Rodos devletinin etkisi altında kalmıştır ve sonuç olarak onunla birleşmiştir. 1310 yılında St. John’un Şövalyeleri burayı işgal etmiştir. 1522 yılında Türkler burayı fethetmiş ve 1922 yılında da İtalyanlar’ın eline geçmiştir. 1948 yılında da Tilos adası Yunanistan’a bağlanmıştır.

TİLOS ADASI GEZİ

Tüm dünyada önemli olan paleontolojik bulgular çok özel bir ilgi çekmektedir. 1971 yılında Harkadio mağarasında yapılan paleontolojik kazılar birçok eski kalıntıyı gün yüzüne çıkarmıştır: 3-4,000 yıl öncesine kadar yaklaşık 50.000 yıl önce adada yaşamış olan cüce fil kemikleri; 140.000 yıl önce yaşamış geyik kemikleri; Neolitik seramik ve taş aletler. Megalo Chorio'daki arkeolojik müzede cüce fil iskeletlerini görebilirsiniz.

Tilos adasında ziyaret edilmesi gereken diğer yerler şunlardır:

Taxiarchis Kilisesi - Megalo Chorio

St Pandeleimonas Manastırı

Livadia bölgesindeki Hıristiyanlık öncesine ait kilise

Livadia bölgesindeki St. Nicolas Kilisesi

Eski "Gera" yerleşim yeri

Mikro Chorio'da bulunan 18. ve 15. yüzyıllardan kalma freskleri olan kiliseler

Tüm adada, 13. ve 16. yüzyıldan kalma freskleri olan ve ziyaret edilmesi gereken yaklaşık 20 şapel vardır.

 

bottom of page